För då blir det så jobbigt att deklarera.
Lyssna noga nu om ni har tänkt flytta till England och skaffa er en ISA. Det är som ett ISK-konto fast skattefritt på riktigt. Här i Sverige ska det ju hålla på och schablonskattas hit och dit. En ISA i England har en maxgräns hur mycket man får spara i den men behöver man inte deklarera, inte betala någon schablonskatt på och ingen vinstskatt när man säljer. Skattefri på riktigt alltså, till skillnad från ett ISK.
En förutsättning för att den ska vara skattefri är dock att man inte går och flyttar hem till Sverige utan att sälja ISAn först. Bara en idiot flyttar hem till Sverige utan att sälja sin ISA först. Eller någon som ammar. När man ammar och bestämmer sig för att flytta till ett annat land så har man inte tid eller ork att tänka efter när det ideala försäljningstillfället för en skattefri fond är.
Om man är så dum att man flyttar först och säljer sen då kommer Skatteverket med sin jävla bilaga K4 och då kan man få hjärnblödning för mindre. Kan då vara att de ska ha skatt på min skattefria fond, men är det verkligen nödvändigt med så satans många blanketter och bilagor och rutor?
Tänk er själva att räkna fram omkostnadsbeloppet på ett månadssparande i en annan valuta. För schablonmetoden kan de glömma. Här ska vi inte schablonberäkna någon skatt på min skattefria fond.
Vad var det jag skulle säga nu då? Jo låt bli att spara, det blir bara jobbigt sen när man ska deklarera. Framför allt om man inte är miljonär, så mycket onödigt jobb för lite småpengar. Om ni nu nödvändigtvis måste spara och gör det i en ISA i England ska ni sälja den innan ni flyttar hem till Sverige. Eller om ni envisas med att spara och flytta hem till Sverige låt i alla fall bli att göra det när ni ammar. Man tänker inte klart när man ammar. Icke ammande människor fattar att skattefria fonder är beskattningsbara i Sverige men ammande människor tänker “Undra vilka regler som gäller? Skit i det, det får vänta, jag betalar gärna några papp i skatt bara jag får sova istället för att läsa skatteregler”.
Då sitter man där några år senare och sliter sig i håret och googlar efter svårförståelig information om bilaga K4.